Nieuw verschenen in April 2006

SWEDENBORG

biografie door Robert Lemm

  • een prachtige inleiding tot Swedenborgs werken
  • onder redactie van Perry Pieric en Martin Ros
  • ISBN 9059111818 - 200 blz. - Uitgeverij Aspekt 2006
  • prijs €uro 16,95

Hispanist en Christendomkenner Robert Lemm zal de nieuwe Swedenborg Biografie presenteren tijdens het Swedenborg Symposium op 6 mei 2006.

Nu al verkrijgbaar in de boekhandel of via het Swedenborg Boekhuis.

 

 

 

Onderstaande tekst is overgenomen uit het

KATHOLIEK NIEUWSBLAD - nummer 29 - 21 april 2006

BOEKEN

Toeval? Verschijnt er eens een enthousiast boek over Swedenborg, of de eerste vertaling komt uit van 'Träume eines Geistersehers' (1766) van Kant, die daarin, hoewel gefascineerd, zijn voornaamgenoot bestrijdt. En dan is er ook nog eens een symposium op 6 mei in Amersfoort. Emanuel Swedenborg (1688 - 1772) was een veelzijdige wetenschapper en ingenieur. Maar zijn roem dankt hij aan zijn wonderlijke geschriften waarin hij verslag doet van adembenemende visioenen van het bovennatuurlijke. Robert Lemm, geestdriftig Swedenborgiaan, presenteert ons zijn held als het best bewaarde geheim van onze cultuur. Met Blake, Borges, Emerson, Unamuno en Papini bevindt Lemm zich in goed gezelschap. Zegt dus het gebrek aan belang stelling meer over ons dan over de Zweedse mysticus, zoals Lemm suggereert?

Kant, de grote filosoof van de Verlichting en voor velen de grootste filosoof überhaupt, heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat Swedenborg niet serieus wordt genomen. Borges schrijft de Pruis daarom oneerbiedig af als een materialist. Helemaal terecht is dat niet, want, zoals de uitstekende inleiding van Chris Doude van Troostwijk benadrukt, is Kant in wezen onder de indruk van Swedenborgs visioenen en is zijn houding niet zonder meer ontkennend. Per slot van rekening had Swedenborg spectaculaire bewijzen van geestenzienerei gegeven, in de trant van het televisiemedium Char. Kant vertegenwoordigt de échte Verlichting, aldus Troostwijk, en niet "het zelfvoldane wetenschapspositivisme dat daar tegenwoordig vaak voor door gaat". Volgens Kant is spiritisme niet zozeer onwaar als wel irrelevant.

Afijn, wie zich wil bezighouden met dit zenuwpunt in onze traditie heeft met deze twee boeken een uitstekende ingang. Er is veel voor te zeggen ze gezamenlijk aan te schaffen en te lezen.

    (HR)


  • Robert Lemm, Emanuel Swedenborg. Uitgeverij Aspekt, 256pp, pb, € 16,95 - ISBN90-5911-181-8.
  • Immanuel Kant, Dromen. Kritiek van de paranormale ervaring. Vertaling en inleiding Chris Doude van Troostwijk; Uitgeverij Ten Have, 154 pag, geb., € 19,95 - ISBN 90-39l-0892-7.
  • Swedenborg-symposium op 6 mei in Amersfoort. Info 06-12379252 of www.swedenborg. nl

 

KATHOLIEK NIEUWSBLAD - nummer 29 - 21 april 2006